Vlan nedir ? Hp switchlerde Vlan yapısı ve Bazı network terimleri



Lan nedir ?

Lan aynı bolgede binada yada aynı odada bulunanan cihazların birbirleri ile haberlesme ortamınan lan denir.Maksimum kapasitesi 7 kmdir.Ornegin bir yazıcı yada herhangi bir fiziksel cihaza birden fazla bilgsayarın ulasabilmesi olayıdır.

Vlan(Sanal ağ) nedir ?

Bir lan uzerindenki cihazların gruplandırılması ve switchlere atanması ile olur OSI katman layer 2 de çalışır. Bu yüzden her broadcast paketini  tum ağa yayar.Bu broadcastler ne kadar artarsa o kadar bant genişliği artar.Yani  broadcast trafiğini azaltmak için vlan kullanılır.


Tagged Untagged nedir?

Eğer bir switche baska bir switch yada aynı switch  üzerinde ki baska vlan arasında haberleştimek istiyorsak switch ayarlar menusunde o portu kullacak vlan yada switch baglı oldugu portun özelliğini tagged yapmak gerekir.

Eğer baska desktop  bir makine yada bir aygıt bağlanacak  ise  bağlı olacak olan portu  untagged olarak ayarlamak gerekir.

Collison Domain ?

Bİr hub düşünelim ve buna bağlı 5 tane pc olsun.Bu pclerden herhangi biri veri gönderdiğinde başka bir pc de veri göndermeye çalışırsa hub aptal bir cihaz olduğundan dolayı collison(çakışma) meydana gelir.İşte bu huba 5 tane pc bulunduğu network  tek bir collison domaindir.Hubun her bacağı aynı collison domaindir.

Network sağlığı  açısından dolayı collison domainleri artırmak isteriz.Bu yüzden switch kullanırız.Yukarıdaki senaryoyu switch icinb düüşünelim.Switch  router özelliği  olan bir cihaz oldugu icin her paket ait oldugu pcye gidecektir ve collison meydana gelmeyecektir.Bu yüzde switchlerde her bacak ayrı bir collison domaindir.Yani switchlerde bacak sayısı kadar collison domain vardır.

Broadcast Domain?

Yukarıdaki  ornekten gidersek bir broadcast yayını tüm ağa yayılır ve bir tane broadcast domain meydana gelir.Bu da şu anlama geliyor.Switche bağlı pcler aynı broadcast domaindir.Broadcast domainler arasında routerlar bulunur.Routera baplı olan bacak kadar broadcast domain vardır.

Trunk nedir?

Bir switch üzerinde birden fazla vlan oluşturduğumuz zaman bu vlanlar arasında bir yolla haberleşmeyi saglamamız gerekir.Bu durumlarda trunk yapısı işimiz görecektir.Ama trunk cisco  switchler de farklı vlanları haberleştirmeyi saglar.Bizim yapacagımız hp switchlerde ise haberlesme saglanacak olan portu tagged yapmak yeterli olacktır.

Dhcp Nedir ?

Dhcp bulunğumuz bir ağdaki gerekli olan ip  adresi network adresi netmask  gateway adresini otomatik atamamızı sağlayan bir servistir.Bu sayede tek tek ip vermekler uğraşmayız.Bu sistem yöneticisinin yükünü hafifletir.Bu servis 67-68 udp portlarından yayın yapar.Sisteme baglanan client bir ip isteğinde bulunur.Bizin dhcp sunucumuz ise  cliente bir dhcp pack packeti yollar ve bu paket içinde internete baglanmak yada birbirleri ile haberleşmek için gerekli  network ayarları bulunur.

Hp Procurve 2626 Bağlantı Ayarları

Hp procurve 2626'nın  şu  şekilde bir görüntüsü vardır.
Burda göründüğü gibi portlar bulunmakta baglantılar bu portlar üzerinden yapılmaktadır.Öncelikler bir power kablosu  bulup AC power yazan yere takıp switchin çalışması gereknektedir.Ardından Console port yazan yerine console kablosu takılmalıdır.Console kablosunun diger ucuna ise usb dönüştürücü  kullanarak usb tarafından pc mize takılamalır.Yani console kablosunun diger ucunu aşağıdaki şekildeki convertera takııp pcye baglanmalıdır.
Gerekli fiziksel işlemleri tamamladığımıza göre artık yazılımsal bağlantıyı sağlamamız gerekiyor.Bunu icin windows tarafında putty ben ubuntu tarafında gtkterm diye bir program ile baglantı sagladım.İlk olarak grkterm ubuntuya kurmak icin şu komutu çalıştıralım

sudo  apt-get install gtkterm

bunu çalıştırdıkdan sonra terminalden root olup programı çalıştıralım.Program çalıştktan sonra üst tarafta configuration menusune tıklayıp port seceneğine gidelim gelen menu de port sekmesinde bizim nerden baglancağımızı söylememiz gerekiyor.Bunu ögrenmek icin yeni terminal açıp şu komutu çalıştıralım:

dmesg | grep tty

ardından söyle bir çıktı ile karşılaşmamız gerekiyor.

Burada bagladıgımız port ttyUSB0 olarak algılanmaktadır.Bu yüzden port kısmına  onu kopyalayım sonra tamam diyelim bağlantı sağmamış oluyoruz.Ama ilk bağlandığımızda siyah ekran gelecektir.Bunu için iki defa entera basmak gerekiyor.Bu yazımız buraya kadar gelecek yazımızda Switch konfigure etmeyi  ve sanalımızda bulunan bir bir dhcp  sunucusundan switche ip vermeyi ve switche baglı olan pcye ip vermeyi anlatacam görüşmek üzere.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İntellij Ide Kurulumu Maven kullanımı

Ubuntu Server Ldap Kurulumu